De meeste dromen zijn bedrog. Maar niet die van mij.

Een aantal jaren geleden las ik het boek “Think and grow rich” van Napoleon Hill.

Hij schreef dit boek naar aanleiding van zijn onderzoek dat hij, nu zo’n honderd jaar geleden heeft gedaan. Wat hij onderzocht was wat succesvolle ondernemers, zakenlui en politici in die tijd gemeen hadden waardoor ze zo succesvol zijn geworden. Over zijn bevindingen zal ik hier verder niet uitweiden, daarvoor kun je beter zelf het boek aanschaffen en lezen. En zoals dat voor veel baanbrekende boeken geldt, niet één keer, niet twee keer, maar vaker. Om de werkelijke essentie te begrijpen en te internaliseren. Het je eigen maken zodat het ook in jouw leven gaat werken.

Voor mij was de meest betekenisvolle boodschap dat al die “groten der aarde” gedreven werden door een onbedwingbaar verlangen.

Lees meer

Crisis. What crisis?

Crisis? What crisis? Een titel van één van mijn albums van de groep Supertramp. Uit een ver verleden.

De man op de hoes geeft aan dat, hoe erg de crisis is, je altijd een zonnige kant kunt vinden. Kritische kijkers zouden kunnen spreken over een naïef figuur, maar dat is niet wat ik uit deze afbeelding haal.

Lees meer

3 motivatie niveaus om succesvol te zijn

Er zijn drie motivaties voor het realiseren van doelen en/of in actie komen:

Het eerste niveau van motivatie is MOETEN. Dit niveau heeft vooral een externe drive. Je gaat ergens mee aan de gang of je gaat een verandering aan omdat er nood is, of gevaar of druk van buitenaf. Deze drive gaat meestal niet verder dan doen wat moet en kunnen we het beste typeren als reactief.

Lees meer

Persoonlijk leiderschap

Sinds vele jaren werk ik al met mensen aan het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap of ook wel persoonlijke effectiviteit. Zowel individueel als in groepen heb ik al een paar duizend mensen in verschillende vormen van coaching en training mogen helpen bij het vinden van hun kracht.

En eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd bij iedereen gelukt, althans niet volledig.


Lees meer

Leiderschap en vertrouwen

Een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van leiderschap is het creëren van vertrouwen. Wat is eigenlijk vertrouwen? Ik zou het willen definiëren als het weten wat je aan elkaar hebt. Een situatie waarin volledige duidelijkheid is over de onderlinge intenties en deze van elkaar worden erkend en geaccepteerd.

Hoe ontstaat vertrouwen?

Lees meer

Zesjes cultuur

Enige tijd geleden las ik een artikel over hoe de Nederlandse universiteiten een einde willen maken aan de zesjes cultuur.

Het is goed dat daaraan in het hoogste segment van ons onderwijs aandacht wordt besteedt.

Lees meer