Persoonlijk leiderschap

Sinds vele jaren werk ik al met mensen aan het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap of ook wel persoonlijke effectiviteit. Zowel individueel als in groepen heb ik al een paar duizend mensen in verschillende vormen van coaching en training mogen helpen bij het vinden van hun kracht.
En eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd bij iedereen gelukt, althans niet volledig.
Mensen nemen altijd iets mee van de sessies die ze met mij hebben, maar soms verwacht ik er zelf meer van.

Het werken aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen levert je automatisch ook veel op voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. De feedback of reacties die je hoort of ziet maakt dat je jezelf en je boodschap ook continu evalueert. Mensen geven soms hele onverwachte reacties op hetgeen je probeert over te brengen. ‘Tja, zo kun je er dus ook naar kijken’, denk ik dan. En tegelijkertijd is dan mijn eigen perspectief weer bijgesteld. Mooi is dat. Door alle reflecties en reacties die ik in de loop der jaren heb mogen ontvangen blijk ik vooral ook aan mijn eigen leiderschap en effectiviteit te hebben gewerkt. Waarvoor dank!

Toen ik begon met dit werk had ik nog het idee van een ‘maakbare wereld’. Als je maar de goede keuzes maakt in het leven rolt er vanzelf uit wat je wilt. Iets in die geest. Nu weet ik dat dit slechts deels waar is.
Inmiddels weet ik dat het leven komt zoals het komt. Of is wat het is. Beter gezegd: ‘Is wat je ervan denkt dat het is’. Uiteraard ook afhankelijk van oorzaak en gevolg. Beslissingen in het verleden hebben geresulteerd in de uitkomst van nu. Maar ervan uitgaande dat je de beslissingen destijds hebt genomen met de kennis van toen (waar heb ik dat vaker gehoord) mag je ervan uitgaan dat je toen het meest voor de hand liggende besluit hebt genomen. Je had gehoopt op een bepaalde uitkomst en in het beste geval is dat er ook van gekomen. Maar af en toe ook niet.

Persoonlijk leiderschap betekent voor mij dat je acceptatie hebt van en verantwoordelijkheid neemt voor je beslissingen van toen. Dat je je realiseert dat het resultaat wat je nu hebt een logisch gevolg daarvan is en dat je nu de kans hebt om met de kennis van nu een ander resultaat te creëren. En realiseer je dan dat je kennis van nu straks je kennis van toen is.

Werken aan je persoonlijke effectiviteit is dus werken aan je kennis van nu. Hoe kun je je beslissingen zodanig effectief maken dat je later zo dicht mogelijk bij je gewenste eindresultaat uitkomt.
Hoe doe je dat dan? Het begint bij zelfreflectie. Waar sta je nu, hoe denk je nu en wat heeft gemaakt dat dit zo is. Hoe zou je willen dat het is of wordt, wat vind je belangrijk in je leven? Wat wil je veranderen en met welk resultaat? Dit kun je op alle mogelijke terreinen in je leven toepassen, je werk, je relaties, je gezin etc. Een kenmerk van leiderschap is dat het consistent en herkenbaar is. Dus acteer je op al die terreinen vanuit dezelfde basisprincipes die voor jou belangrijk zijn.

Werken aan je persoonlijk leiderschap of persoonlijke effectiviteit is een continu proces, waarin je nooit bent uitgeleerd, dat ervaar ik dagelijks. Dat vergt discipline en dat is niet altijd gemakkelijk. Het moeilijkste is echter om er een start mee te maken.
Als leiderschapscoach vind ik het telkens een genoegen om daar de inspirator van te mogen zijn