Leven en werken in Spanje. Column voor TKKR.nl

Sinds september 2021 woon en werk ik in Spanje. Vanuit mijn persoonlijke spiritualiteit en leiderschap heb ik vorm gegeven aan mijn diepste verlangen: leef je mooiste leven. Neem regie en maak waar waar je voor staat. Dat motto breng ik al vele jaren over op de mensen die ik coach, train of adviseer. Denk in mogelijkheden en ga uit van je eigen kracht.

Dat heb ik gerealiseerd in een fantastische combinatie van leven en werken.

Hoe werk je dan vanuit Spanje, wordt mij weleens gevraagd. Welnu, ik heb uitsluitend Nederlandse klanten en net als ik, zijn zij in de afgelopen twee jaar tot de conclusie gekomen dat we, digitaal, met elkaar effectiever, duurzamer en tegen minder kosten resultaten kunnen boeken.

Online coachen, bijvoorbeeld, blijkt zeer effectief door een verbeterde focus, kortere sessies, makkelijker planning en minder afleiding.

Voor online workshops geldt hetzelfde. Geen locatiekosten, geen reistijd (kosten), zowel voor deelnemer als trainer. Het volgen van een workshop wordt daarmee makkelijker en goedkoper. Je zou er dus ook meer kunnen doen.

Online advisering voor bedrijven werkt net zo. Geen overbodig tijdverlies door reizen, ruimtes regelen, etc. Maar gewoon vanuit je werkkamer. Mensen die veel internationale zaken doen weten dit natuurlijk al veel langer. Je kunt elkaar vaker en doeltreffender spreken dan wanneer je wacht tot je weer eens bij elkaar komt.

Kan dan alles digitaal en online? Nee, dat niet. Grotere projecten of meerdaagse trainingen moeten goed gepland worden, zodat je in een aantal aaneengesloten dagen het werk op locatie kunt doen. De training Mastering teams is daar een voorbeeld van. Drie aaneengesloten dagen training in Nederland, één online meeting en een half jaar na begin weer 1 dag in Nederland. Die combineer ik dan met de volgende groep van drie dagen of andere activiteiten.

Tot nu toe blijkt dit zeer goed te werken en zijn mijn klanten uitermate tevreden over de snelheid en de kwaliteit van wat ze geboden krijgen. Ik ben drukker dan ooit. En ondertussen geniet ik van het leven in Spanje.

En, o ja. Wat is jouw diepste verlangen?