Realiteit van de feiten en die van de meningen

Als je in het buitenland woont en van daar uit het nieuws en de actualiteiten in Nederland volgt, krijg je steeds meer de indruk dat de maatschappij in Nederland volledig op hol geslagen is. Althans - laat ik het bij mezelf houden - ik krijg die indruk.

Als je geen onderdeel meer bent van het dagelijks leven in Nederland en dus niet op regelmatige basis mensen spreekt, bijeenkomsten, vergaderingen, etc. bijwoont, komt al je informatie tot je via de social media. Wat er nog sociaal is aan de sociale media is mij overigens een raadsel. Maar dit geheel terzijde.

Lees meer

‘Twente is één grote proatmesjien’. Column voor TKKR.nl

In het boek Zo Doo’w ‘t, over leiderschap in Twente typeert politica Annie Schreijer-Pierik Twente als ‘één grote proatmesjien’. Dat was het eerste wat bij mij naar bovenkwam na het verschijnen van het Rabobank-rapport ‘Twente naar de top’. Het rapport doet zeven aanbevelingen om de regio Twente economisch te laten groeien, boven het landelijk gemiddelde. De meeste van deze aanbevelingen worden overigens al 20 jaar gedaan, maar goed, altijd leuk om ze weer eens te verzamelen.

Lees meer

Hoezo, afval bestaat niet? Column voor TKKR.nl

Onlangs plaatste één van mijn Nederlandse Twitter-contacten een boze tweet over een enorme lading grofvuil die hij in het buitengebied was tegengekomen. Hij wond zich behoorlijk op over deze ‘a-socialen’. En terecht natuurlijk. Je hoort het milieu en de natuur niet te vernielen door je zooi zomaar willekeurig te droppen.

Hier in Spanje gaat dat anders. Geen kliko’s, geen ophaaldienst aan huis, maar gewoon op elke hoek van de straat een verzameling containers om je afval naar toe te brengen en aldaar te scheiden. Hoe fijn is dat, je hoeft geen weken met een stinkende kliko naast je voordeur te wachten tot het wordt gehaald. Ook mooi is dat je bij die containers gewoon je grof afval, huisraad, tuinafval etc. mag droppen. Er rijden de hele dag wagentjes van de milieudienst om dit ophalen en ook de containers legen. Élke dag!

Lees meer

Impliciet of expliciet leiderschap. Opiniestuk voor TKKR.nl

N.a.v. de grensoverschrijdende gebeurtenissen bij The Voice schreef ik voor TKKR.nl dit opiniestuk.

Lees meer

Leven en werken in Spanje. Column voor TKKR.nl

Sinds september 2021 woon en werk ik in Spanje. Vanuit mijn persoonlijke spiritualiteit en leiderschap heb ik vorm gegeven aan mijn diepste verlangen: leef je mooiste leven. Neem regie en maak waar waar je voor staat. Dat motto breng ik al vele jaren over op de mensen die ik coach, train of adviseer. Denk in mogelijkheden en ga uit van je eigen kracht.

Lees meer

De meeste dromen zijn bedrog. Maar niet die van mij.

Een aantal jaren geleden las ik het boek “Think and grow rich” van Napoleon Hill.

Hij schreef dit boek naar aanleiding van zijn onderzoek dat hij, nu zo’n honderd jaar geleden heeft gedaan. Wat hij onderzocht was wat succesvolle ondernemers, zakenlui en politici in die tijd gemeen hadden waardoor ze zo succesvol zijn geworden. Over zijn bevindingen zal ik hier verder niet uitweiden, daarvoor kun je beter zelf het boek aanschaffen en lezen. En zoals dat voor veel baanbrekende boeken geldt, niet één keer, niet twee keer, maar vaker. Om de werkelijke essentie te begrijpen en te internaliseren. Het je eigen maken zodat het ook in jouw leven gaat werken.

Voor mij was de meest betekenisvolle boodschap dat al die “groten der aarde” gedreven werden door een onbedwingbaar verlangen.

Lees meer

Crisis. What crisis?

Crisis? What crisis? Een titel van één van mijn albums van de groep Supertramp. Uit een ver verleden.

De man op de hoes geeft aan dat, hoe erg de crisis is, je altijd een zonnige kant kunt vinden. Kritische kijkers zouden kunnen spreken over een naïef figuur, maar dat is niet wat ik uit deze afbeelding haal.

Lees meer

3 motivatie niveaus om succesvol te zijn

Er zijn drie motivaties voor het realiseren van doelen en/of in actie komen:

Het eerste niveau van motivatie is MOETEN. Dit niveau heeft vooral een externe drive. Je gaat ergens mee aan de gang of je gaat een verandering aan omdat er nood is, of gevaar of druk van buitenaf. Deze drive gaat meestal niet verder dan doen wat moet en kunnen we het beste typeren als reactief.

Lees meer

Persoonlijk leiderschap

Sinds vele jaren werk ik al met mensen aan het ontwikkelen van hun persoonlijk leiderschap of ook wel persoonlijke effectiviteit. Zowel individueel als in groepen heb ik al een paar duizend mensen in verschillende vormen van coaching en training mogen helpen bij het vinden van hun kracht.

En eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd bij iedereen gelukt, althans niet volledig.


Lees meer

Leiderschap en vertrouwen

Een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van leiderschap is het creëren van vertrouwen. Wat is eigenlijk vertrouwen? Ik zou het willen definiëren als het weten wat je aan elkaar hebt. Een situatie waarin volledige duidelijkheid is over de onderlinge intenties en deze van elkaar worden erkend en geaccepteerd.

Hoe ontstaat vertrouwen?

Lees meer

Zesjes cultuur

Enige tijd geleden las ik een artikel over hoe de Nederlandse universiteiten een einde willen maken aan de zesjes cultuur.

Het is goed dat daaraan in het hoogste segment van ons onderwijs aandacht wordt besteedt.

Lees meer